Szeretnénk bevezetni a részvételi demokráciát. Ehhez kell az SSO. Elmagyarázom.

Szóval valahogyan el kellene jutni odáig, hogy az embereknek lehetőségük legyen a véleményüket úgy elmondani, hogy ha az sokunknak fontos, akkor a megfelelő módon jól meg lesz kérdezve mindenki. És ha egy megoldási javaslat megfelelő támogatást kap, akkor annak a végrehajtása kötelező legyen.

Ma ez a lehetőség nem adott. Többek között azért, mert lényeges kérdésekben nem lehet népszavazást kiírni. A helyzet megoldására a békés út pedig az, hogy megmutatjuk: nagyon sokan szeretnénk ezt. Olyan sokan, hogy ne lehessen a kérdést a szőnyeg alá söpörni. Ezzel kapcsolatban két alapproblémát kell megoldani:

  1. Legyünk sokan
  2. Ne mondhassa senki hogy nem is vagyunk sokan

A 2. probléma mibenlétét azt hiszem nem kell egy internetes szavazásnál feszegetni. Tehát rátérnék a megoldásra. Létre kell hozni egy olyan szavazói adatbázist, amelyikben bizonyíthatóan mindenki maximum egyszer szerepel. A probléma csak annyi, hogy vannak emberek akik nem szívesen szerepelnek adatbázisokban. Tehát úgy kell mindezt megoldani, hogy a résztvevők anonimitását biztosítsuk. Na az sso.edemokraciagep.org ilyen lesz. (Még nincs teljesen kész, de már próbálgathatod itt.)

Mivel a problémafelvetés már önmagában elég erőteljesen önellentmondásos (névtelen, de biztosítom hogy mindenki csak egyszer lehet benne, mi?), ezért talán érdemes elmagyarázni, hogy hogyan működik.

Mielőtt erre rátérnék, azt szeretném még elmagyarázni, hogy az első pont elérését hogyan képzeljük. Az sso tulajdonképpen egy login szolgáltatás. Arra készült, hogy bármelyik weblapon a belépéskor lehessen alkalmazni, ha a weblap gazdája úgy dönt. Tehát ugyanúgy, mint ahogyan most facebook-al be lehet lépni weboldalakra, be lehessen lépni ezzel is. Arra számítunk, hogy majd mindenféle mozgalmak, civil szervezetek beállítják ezt a belépési lehetőséget. Így aki az adott mozgalomhoz csatlakozik, felveszi magát a közös szavazási adatbázisba is. Aki már valamelyik mozgalomhoz így csatlakozott, az könnyen, egyetlen kattintással tud csatlakozni egy másik olyanhoz is, aki ezt az SSO-t használja.

Mi pedig ha végeztünk magának az SSO-nak a felépítésével, egy olyan felületet fogunk készíteni, amelyiken a fontos javaslatokat úgy lehet felvetni, hogy ha már bizonyították a fontosságukat, akkor mindenkit meghívunk az arról szóló beszélgetésbe.

Összefoglalva:

A civil szervezeteknek/mozgalmaknak ez azért jó, mert

  • könnyebben tudnak új tagokat toborozni
  • a fontos kérdéseket el tudják juttatni egy olyan fórumra, ahol mindenkit elérnek

Nekünk résztvevőknek pedig azért jó, mert

  • sikerül végre összefognunk

Beszélgetésben vagyunk néhány szervezettel, akiket elég komolyan érdekel ez a dolog.

És most  ahogyan ígértem, elmondom hogy hogyan oldjuk meg a lehetetlent. Először is szeretném leszögezni, hogy nem kubatov listát építünk; semmilyen olyan adatot nem szeretnénk tárolni, amiből valakinek a személyazonossága visszakövethető. Amit tárolunk:

  • Egy email cím. Bármilyen emailcímet megadhatsz. Van egy csomó szolgáltatás, amivel csinálhatsz magadnak olyan emailcímet, ami nem követhető vissza hozzád. És ezt az emailcímet sem szándékozunk továbbadni.
  • Egy úgynevezett “hash”. Ezt mindjárt részletesen elmagyarázom.
  • Gondolkodunk a kényelem kedvéért egy név mezőn is, de ide is bármit be lehet írni.

Na és lássuk, hogy mi is az a hash? Ezt a személyi számból képezzük, olyan módon hogy senki – mi sem – legyünk képesek a hash-ből a személyi számot visszaállítani. Ehhez egy külön szolgáltatást használunk, ami az anchor.edemokraciagep.org oldalon tekinthető meg. (A biztonság része hogy percenként maximum egyszer használható). Az egészhez tartozik egy hitelesítő program (ezt nemsokára elindítjuk), aminek keretében azt ellenőrizzük, hogy a személyi számodból ténylegesen az a hash képződik-e, amit megadtál. Ehhez nem úszható meg a személyes találkozás, de te választhatod ki hogy az ellenőrök közül melyikben bízol meg, hogy el fogja felejteni az egészet. Természetesen az ellenőröket is ellenőrizzük, hogy ne vigyenek be a rendszerbe hamis személyeket.

Szóval ez a terv.